Bu sitede aklıma gelen, içimden geçen şeyler bulunacaktır.

24 Ekim 2007 Çarşamba

DENEME YAZMA HAKKINDA

Deneme tamamen kişisel bir yazı türü. Birçok şey de anlatılabilir, hiçbirşey de yazara bağlı. Bir çeşit kendi kendine sohbet gibi. Herhangi bir konu hakkında 'Deneme' yazmaya karar verirsen yanılırsın. Önce bir konu belirleyeyim de sonra o konuda kafa yorayım, hadi bir deneme yazayım diye işe başlarsan olmaz.
O an içinden gelen şeyleri yazman ve bir çeşit bir kenara not etmen gerekir. Mesela İstanbul'la ilgili bir deneme yazayım diye işe başlasam ne olur? Onlarca şey olur. Bir cümle bile çıkmaz bazen, bazen de sayfalar dolusu yazarsın.
En önemli nokta ilk cümle. Bazı zamanlar bir cümle doğar içinde işte onu hissedersin bir anda o cümleyi kovalarsan güzel bir yazıya ulaşırsın. Dikkat etmek lazım amaç kovalamak, yakalamak değil yakaladığın an yazma işin biter. Noktayı koyman gerektiği ana gelmişsindir. Bazen öyle olur ki elin yetişemez aklına ve saçma da olsa yazarsın, parmakların ağrır, aynı pozisyonda oturmaktan belin ağrır, gözün kamaşır ama durduramazsın kendini. İşe kovaladığın ilk cümlenin enerjisidir o.
Deneme yazma işi biraz da günlük tutmaya benzer, hatta saatlik tutmaya. Fotoğraf makinası elinde gezen turistler gibi hissederim bazen kendimi. Keşke o zamanlar bir elimde kalem bir elimde not defterim olsa da fotoğraf çeker gibi o anı yazabilsem. Bunun için maalesef ne zamanım ne de param var. Keşke dünyaya başka bir durumda gelseydim. O zaman belki 'denemez, yapardım.'
Deneme yazılmaz yaşanır desem çok mu amiyane olur.

1 yorum:

cadı dedi ki...

evet böyledir deneme yazmak. derinliginizin sesidir belki de. bırakacaksın kendini suyun kaldırma kuvvetine bırakır gibi bilincaltına. o zaman duyurursun içinde anlam bulamayan bircok sesi. anlam kazanıverir birden derinliklerin. senin bile kavrayamadığın bir dolu anlam.

Yazacağım roman sponsor bekliyor (waiting for a sponsor to write novel)

yazacağım romana sponsor arıyorum (searching for a sponsor to write novel)
Free Counters
Free Counter